RVE Suceava – un sfert de secol de existență și de activitate

Anul 2018 are o semnificație specială pentru stația de radio „Vocea Evangheliei” din Suceava, deoarece a împlinit exact 25 de ani de viață. A fost prima stație creștină de radio din România care a început să emită după revoluția din ’89. Mai precis, pe 1 august 1993 s-au auzit primele emisiuni creștine în eterul sucevean. Pe atunci, RVESV emitea doar 2 ore pe zi, în intervalul orar 12:00-14:00, fiind în partaj cu postul comercial Radio Uniplus. Dar Dumnezeu avea în vedere o dezvoltare a acestui instrument media pentru a-și realiza planurile Sale. Însă, în prealabil, au existat perioade de suferință.

Astfel, în anul 1996, stația a fost obligată să întrerupă emisia aproape jumătate de an, din pricina unor împotriviri fățișe din partea bisericii ortodoxe. După acest episod neplăcut, RVESV a avut de suferit și din partea postului de radio Uniplus, care, în fiecare zi, înainte ca RVESV să înceapă emisia la ora 12:00, realiza emisiuni de boicot. Erau invitați sistematic preoți care denigrau evanghelicii și mesajul transmis prin RVESV.

Pe atunci, echipa era destul de restrânsă numeric și condițiile tehnice erau destul de precare. Dar anul 2004 a adus o schimbare majoră. RVESV a primit o altă licență de emisie pentru 12 ore pe zi, pe o altă frecvență. Echipa a fost suplimentată cu noi redactori, iar spațiul de lucru a fost extins, fiind dotat cu aparatură adecvată. Entuziasmul acelui moment istoric a fost contagios și pentru comunitatea evanghelică din zona Sucevei. Astfel, efortul redacțional al echipei lărgite a fost acompaniat de efortul financiar al evanghelicilor din terioriu. Bisericile formate din oameni simpli, dar și din oameni de afaceri, au pus umărul pentru ca acest post de radio să înflorească. Din iunie 2007 s-a început și emisia on-line pe www.rvesv.ro.

Dumnezeu a considerat că noua echipă, alături de pastorii invitați recurent, ar avea capacitatea să gestioneze un spațiu de emisie terestră și mai mare. Astfel, din februarie 2009, RVESV a început să emită non-stop pe o nouă frecvență: 94,2 Mhz. Echipa redacțională, alcătuită din douăsprezece persoane, face eforturi semnificative din acel moment și până în prezent.

Pe data de 3 august a acestui an, RVESV a serbat, împreună cu comunitatea evanghelică din zonă, 25 de ani de activitate. La evenimentul organizat în sala mare a Casei de Cultură din Suceava au fost prezenți ascultători fideli ai RVESV, parte din cei care au susținut financiar stația în acest interval și slujitori ai lui Dumnezeu care au colaborat în tot acest timp în vederea realizării emisiunilor radiofonice.

Au fost momente emoționante de retrospectivă la care au participat directori de la alte stații RVE din țară, fostul director al stației RVESV, fratele Corneliu Tuchlei, care actualmente este domiciliat în Australia, fostul director general al rețelei RVE, fratele Ieremia Rusu, și actualul director general al rețelei RVE, fratele Lucian Despa.

După acest moment jubiliar, noi, cei din echipa RVESV, am conștientizat mai bine faptul că Dumnezeu a rânduit această lucrare de vestire a Evangheliei prin radio pentru această vreme de libertate. Ne rugăm, împreună cu ascultătorii noștri, să putem fructifica la maximum acest har oferit nouă și ascultătorilor noștri.

Credem că, așa cum Dumnezeu ne-a ajutat până la acest moment istoric, o va face și de aici încolo, sensibilizând prin emisiuni, prin predici sau prin muzică tot mai multe persoane care să primească mântuirea. Mai mult, RVESV va consolida și înviora credința creștinilor. De asemenea, suntem convinși că vom găsi și pe mai departe colaboratori pentru a realiza emisiuni relevante, cu un conținut consistent.

Ne dorim să fim o unealtă curată și eficientă prin care Dumnezeu să se bucure să lucreze în aceste vremuri premergătoare revenirii lui Hristos. Împreună cu ascultătorii noștri, sperăm că vom grăbi acest eveniment mult așteptat. Așa să ne ajute Dumnezeu!

Daniel Grigoriciuc

Scroll to Top
Scroll to Top