Biserica „arici”

Biserica este cel mai de preț dar pe care l-a făcut Isus Hristos omenirii. Ne-am unit cu ea promițându-i solemn că o vom sluji cu prezența, sacrificiul, zelul, dărnicia, răbdarea și dragostea noastră. Ca să fim credincioși față de Hristos, trebuie să fim credincioși Bisericii care-L reprezintă pe El. Întrebarea unora poate fi: dacă Biserică Domnului Isus Hristos este așa, de ce eu am ales să vorbesc despre o biserică atât de nerelevantă, o biserică cu așa nume ciudat: „Biserica arici”?

Răspunsul este simplu. Ea există și unii cad victimă unei asemenea biserici distrugătoare de suflete. Niciodată în istorie oamenii nu au fost atât de confuzi ca astăzi în ceea ce privește biserica.

Am început să avem în biserică prea multe celebrități și prea puțini slujitori; prea mulți oameni cu pieptul plin de medalii, dar fără cicatrici.

Niciodată în istorie oamenii nu s-au plimbat dintr-o biserică în alta precum în zilele de azi. Am întrebat într-o zi pe cineva: „De ce te plimbi din biserică în biserică? Răspunsul lui a fost: „Și Domnul Isus se plimba din loc în loc…” Răspunsul meu a fost: „Dragul meu, Domnul Isus nu se plimba din loc în loc. El „umbla” din loc în loc și peste tot unde umbla făcea bine…” Semeni tu cu El?

La o întâlnire ecumenică a femeilor, o tânără a fost întrebată cărei biserici îi aparține: „Eu sunt penticostală, dar soțul meu este „NONDIMENSIONAL“ a răspuns tânără.

Un fiu își întreabă tatăl: „Tată, ce este un eretic?” „O persoană ce părăsește biserica noastră și se mută Ia alta, răspunse tatăl.” „Dar cum se numește o persoană care părăsește altă biserică și vine la noi ca membru, întreabă fiul.” „Un binecuvântat convertit fiule, răspunse tatăl.”

O persoană intelectuală mi-a zis: „Am găsit biserica adevărată”. „Biserica cu puncte.” Era să-mi fac cruce că de așa biserică încă nu am auzit. Cu cât faci mai multe puncte cu atât devii mai sus. (Mai sus ca să ai de unde cădea).

S-a încheiat anul 2018 și poate că tu încă nu ai o biserică. Ai intrat în 2019 și poate nici prin cap nu ți-a trecut că va trebui să îți găsești o biserică. Întrebarea este: O să rămâi și în anul acesta fără biserică?

Iată câteva caracteristici care te vor ajuta să fugi de biserica arici și câteva caracteristici ale unei biserici sănătoase unde să poți crește spiritual și să poți să ajungi să semeni tot mai mult cu Isus Hristos.

În biserica arici,

 • Membrii sunt mereu morocănoși. Cântarea îi deranjează, rugăciunea îi tulbură. Într-o duminică, în timpul serviciului divin, o femeie s-a plâns organistului: „Frate, tu cânți așa de tare că nu mai aud ce-mi povestește sora de lângă mine.”
 • Au botul ascuțit, ochi mici și picioare scurte, limba nu le încape în gură și sunt gata tot timpul să se vâre printre ceilalți.
 • Cântă pe nas și după ureche și mai ales când nu trebuie. Cineva l-a rugat pe un asemenea frate să cânte mai încet pentru că nu are voce și sună fals. Fratele arici a reproșat: „E adevărat că eu cânt fals, dar cânt TARE.”
 • Sunt greu de mulțumit. În urma unei adunări generale în cadrul căreia au avut loc și alegerile de comitet, un frate „arici” s-a supărat că nu a intrat în comitet. Era imposibil de lămurit să stea locului. Am încercat să-i explic că el a intrat în comitet, dar fără loc.
 • Sunt pisălogi. Ăștia, sună pe pastor și la miezul nopții să-l întrebe ce mai face?
 • Vin primi la biserică să fie văzuți și vor să cânte, să predice, să recite poezii ca apoi să culeagă laudele.
 • Pentru orice fleac te amenință că pleacă din biserică (păcat este însă că nu pleacă).
 • Sunt foarte entuziasmați la mesele de dragoste, adunări generale, ședințe pentru „bunul mers al biserici” sau alte evenimente speciale.
 • Nu vor pe nimeni lângă ei. Îi deranjează chiar și străinul care intră în biserică.

Eram la amvonul unei bisericii și dintr-o dată pe ușa bisericii a intrat un bărbat. S-a oprit în ușă uitându-se în stânga și-n dreaptă. Un „frate arici” care era în holul bisericii și-a deschis țepii fără să zică o vorba măcar. Reacția musafirului a fost imediat să între în biserică și să se așeze lângă cineva fără țepi. Culmea că a nimerit lângă un alt arici ce ținea în brațe un calorifer la care cânta cât îl ținea gura, dar fără să aibă măcar un cuvânt pentru musafirul bisericii.

M-am ridicat de la amvon și am mers pe culoar până la el oferindu-i o broșură ce o aveam în buzunar. Am dat mână cu el și i-am spus „Welcome”. De fapt și eu eram musafir ca și el. A luat broșura, s-a uitat peste ea, apoi a aruncat o privire peste biserică cu gândul că totuși cineva o să aibă o vorba bună pentru el. Au urmat rugăciuni fierbinți, cântări de numa numa, dar pentru străinul intrat acolo nu era nimeni să-i întindă o mână întrebându-l cine e și de unde vine sau cum de a ajuns în biserică. Omul a simțit că de fapt a intrat într-un loc unde aricii erau pe fiecare bancă. S-a ridicat în picioare privind spre oameni și a plecat.

Am fost sigur că cineva se va ridica de pe bancă și o să-l conducă spre ieșire sau o să-l ajute să plece. M-am înșelat. Îmi era milă de pastorul bisericii care nu putea face nimic. Mi-am pierdut și puterea de a mai predica. Mă gândeam dacă acea persoană nu cumva o fi fost Domnul Isus? „A venit la ai Săi, dar ai Săi nu L-au primit.” Atunci am înțeles bine cum arată o biserică arici. Dacă așa arată o biserică „arici” cum arată una bună, o biserică vie la care merită să devii membru?

În bisericile vii,

 • Membrii deschid bibliile și închid celularele.

La o binecuvântare a unui nou născut, Păstorul a rugat pe un frate „ordinat” să citească textul din Numeri 6. Desigur că „fratele” ca să impresioneze biserica, a scos celularul din buzunar ca să citească textul. S-a încurcat cu butoanele și nu mai știa unde-i Numeri 6. Păstorul ca să-l ajute i-a zis. „Uite aici Biblia. Citește.” Vai, ce m-am bucurat! Așa Pastor să tot ai.

 • Bisericile vii sunt pline de lăudă la adresa lui Dumnezeu.
 • Bisericile vii au probleme cu parcarea.
 • Bisericile vii înaintează prin credință.
 • Bisericile vii au mult tineret, dar nici bătrânii nu sunt neglijați.
 • Bisericile vii se axează în a slujii semenilor lor.
 • Bisericile vii au totdeauna un spirit de dragoste.
 • Bisericile vii pun accentul pe lucrarea misionară.
 • Bisericile vii au membri care știu să sacrifice din venitul lor pentru răspândirea Evangheliei,
 • Bisericile vii întotdeauna cresc.
 • Bisericile vii au membrii iubitori, ocupați cu mântuirea și mângâierea oamenilor din jur. Biserica vie nu este doar o „galerie” de suporteri care să stea în tribună.
 • Bisericile vii au creștini care gândesc asemenea lui Hristos.
 • Bisericile vii au creștini care au o inimă prin care simte Hristos.
 • Bisericile vii au creștini prin a căror voce să fie auzit Hristos.
 • Bisericile viii au creștini prin a căror mâini lucrează Hristos.

Dragul meu, tu ai o biserică în care să fii membru în anul 2019? Cum arată acea biserică? Răspunsul trebuie să-l dai tu.

Mai am o întrebare. Dacă spui că ești creștin de ce ai rămas fără biserică?

(Are zeci de ace groase, dar nu țese nici nu coase. Despre ce-o fi vorba, ghici?) (Fratele arici!)

avatar

Rev. Ilie U. Tomuța

DIRECTOR GENESIS MISSION

Uțu Tomuța este căsătorit cu Mariana și au doi copii. Coordonează Misiunea Genesis și Revista Genesis. Scrie jurnalul online „Din viața de zi cu zi” în care publică săptămânal texte scurte pentru suflet și minte.

Scroll to Top