Mari Oameni Ai Crestinismului – Martin Luther

Martin Luther Slide02

     Persoana pe care o voi prezenta astazi este considerata de multi crestini, ca fiind cel mai important om care a trait de la apostolul Pavel incoace, Martin Luther… Istoria catolica traditionala il considera pe Luther un calugar nebun, un psihopat posedat de diavol, care darama stalpii Bisericii Mame. Pentru protestantii ortodocsi Luther era un cavaler evlavios, un erou, un Moise, un Ilie, chiar al cincilea evanghelist si Inger al Domnului.

Departe de a incerca sa intemeieze o noua secta, Luther s-a considerat intotdeauna un slujitor credincios si ascultator al bisericii. De aici profunda sa amaraciune ca primii protestanti au fost numiti “luterani”:

“primul lucru pe care il cer este ca oamenii sa nu mai foloseasca  numele meu si sa nu se mai numeasca luterani ci crestini. Cine este Luther? Invatatura nu este a mea. Nu eu am fost crucificat pentru toti…”

Martin Luther s-a nascut intr-o familie saraca din Germania, in anul 1483.

La varsta de 22 de ani unul din cei mai buni prieteni ai sai a murit fara a-L cunoaste pe Christos. La numai doua saptamani aflandu-se intr-o furtuna violenta, cu multe fulgere in jurul lui, cuprins de frica mortii si plin de disperare, Luther a jurat lui Dumnezeu ca daca va scapa va deveni calugar: ”voi deveni calugar, promit, promit” spunea plin de spaima Luther. Imediat a renuntat la facultatea de drept si a intrat in manastire, desi nu citise nici o data Biblia.Slide06

Cand aveam 20 de ani, inca nu vazusem o Biblie. Credeam ca nu exista alte epistole si evanghelii decat cele scrise in fituicile din care invatam duminica. In cele din urma am gasit o Biblie in biblioteca si am luat-o cu mine la manastire. Am inceput sa citesc, sa recitesc, apoi sa citesc din nou.

In mod continuu, prin post si rugaciune, el cauta acceptarea lui Dumnezeu, insa in ciuda efortului depus el nu gasea pacea dupa care tanjea. A inceput sa fie foarte dur cu el insusi, infometandu-se si lovindu-se pana la sange, sperand ca asa va fi mai aproape de Dumnezeu. “Ce trebuie sa fac sa fiu mantuit?” era strigatul amar care venea de pe buzele lui Martin Luther. Intr-o zi cand statea in biblioteca manastirii, a ajuns la pasajul din Romani 3:24 “si sunt socotiti neprihaniti, fara plata, prin harul Sau, prin rascumpararea care este in Christos Isus”, acest verset ii va schimba viata pentru totdeauna. Ochii lui Martin s-au umplut de lacrimi, cand a inteles acest adevar puternic. El nu trebuia sa-si castige mantuirea! Rauri de bucurie si pace il inundau pe Martin in timp ce experimenta pacea cu Dumnezeu ……… pentru prima data in viata.

Slide14

In 1507 a fost ordinat ca preot, moment in care a inceput sa fie si profesor de teologie la Universitatea din Wittenberg. Aflandu-se intr-o misiune la Roma, Luther a fost ingrozit de coruptia gasita acolo, “preotii umbla numai dupa bani si bogatii, traiesc in pacat si exces, si nu permit nimanui sa-i atace.” Papa avea nevoie de bani pentru renovarea Basilicii Sf. Petru, asa ca a trimis emisari in tot imperiul pentru adunarea de fonduri. Ei vindeau indulgente (un document papal care il absolvea pe pacatos de diferite pacate si-i conferea un loc mai bun la judecata). Luther era scarbit de aceste practici si total hotarat sa le condamne, constient acum ca iertarea este darul lui Dumnezeu nu rezultatul meritelor omului, iar mantuirea este numai prin credinta, fara fapte si fara bani ca sa nu se laude nimeni.

La intoarcere acasa a predicat si a scris in mod continuu si plin de curaj impotriva metodelor Bisericii si a Papei. Desi a fost deseori amenintat de preoti si cardinali si chiar de Papa, …… convins ca biserica era corupta si-i conducea pe oameni mai degraba la pierzare decat spre Dumnezeu, Luther s-a hotarat sa afiseze pe portile Bisericii din Wittenberg o lista cu toate minciunile pe care biserica le invata.

Cele 95 de teze, batute pe poarta catedralei din Wittenberg
Cele 95 de teze, batute pe poarta catedralei din Wittenberg

Cu aceste 95 de teze sau enunturi a inceput Reforma. Liderii Biserici Catolice faceau eforturi disperate pentru ca mesajul lui Luther sa nu mearga mai departe. Papa l-a chemat pe Luther la Roma pentru a raspunde pentru aceste teze. Pentru ca nu se prezenta, o bula papala a fost adresata impotriva lui. El a fost excomunicat in anul 1521. Luther a ars insa, inaintea multimii bula papala care-l excludea. Imparatul Roman, Charles al V -lea, a convocat un conciliu in orasul Worms pentru a examina invataturile lui Luther. I s-a cerut sa-si retraga invataturile si sa le nege, insa el a rufuzat. Raspunsul lui Luther plin de umilinta si in acelasi timp de curaj, i-a enervat la culme.


“Aceasta este pozitia mea, Dumnezeu sa-mi ajute!”

Slide15

 A fost declarat eretic si s-a ordonat sa-i fie distruse cartile. In acelasi timp oricine ii oferea lui Luther mancare sau gazduire era condamnat. Ii era permis oricui sa-l ucida, fara a avea consecinte legale. In ziua ce a urmat, inainte de a i se da pedeapsa, Frederick al III-lea, printul Saxoniei, l-a rapit si l-a ascund in castelul Wartburg. Luther a stat acolo un an, timp in care a tradus Noul Testament in germana.

La varsta de 41 de ani s-a casatorit cu Katherine von Bora, o fosta calugarita care renuntase la viata monahala. Impreuna au avut sase copii. Luther era foarte mandru de sotia sa. De multe ori o numea “iubita inimii mele si sotie delicata.”

Miezul teologiei lui Luther este ca in Isus Christos, Dumnezeu S-a dat pe Sine, complet si fara rezerve. “Doar in momentul in care intelegem ca Christos a fost dat pentru mine, atunci pretuim importanta realizarii lui Christos”.  Cea mai importanta doctrina pentru Luther a fost cea a justificarii –actul lui Dumnezeu de declarare a unui pacatos neprihanit –doar prin credinta, datorita harului lui Dumnezeu. Punctele pe care si-a bazat Luther doctrina mantuirii sunt: numai harul, numai Scriptura, numai credinta, numai Christos.

Luther ii indemna mereu pe crestini sa mearga la biserica:

  “aici este infirmeria lui Dumnezeu, locul unde putem fi ingrijiti in vederea vindecarii”.

Cand vorbea despre Biserica Luther spunea:

          “Mi-e draga fecioara cea vrednica de lauda! Oh Comunitate a sfintilor!  Dar cine sunt sfintii? Ei nu sunt super-crestini, toti cei ce credeti in Christos  sunteti sfinti. Sfintii vii sunt vecinii tai, cei goi, cei infometati cei insetati, saracii care au sotii si copii, cei care sufera rusinea. O comunitate de oameni  care se roaga unii pentru altii, o preotie de oameni care se ajuta reciproc, o familie in care oamenii isi poarta poverile unii altora, aceasta este comunitatea sfintilor”.

Slide16

Martin Luther, nu a fost si nu s-a considerat niciodata un sfant. Slabiciunile, greselile, ura ce o avea fata de evrei, epitetele pe care le folosea pentru a-si eticheta dusmanii, nu l-au onorat. “toti suntem slabi, neputinciosi si pacatosi” spunea Luther, cu toate ca suntem mantuiti, firea noastra vrea sa-si arate mereu mofturile” …………….. “crestinii trebuie sa se astepte sa fie atacati fara incetare, nimeni nu poate merge pe drumul lui in deplina siguranta si sa fie neatent, ca si cum diavolul ar fi departe de noi.” Ispitele si trairea zilnica, spunea el, ne invata cu siguranta ca credinta este “o arta extrem de dificila”

     Chiar si in momentele in care ii era foarte greu Luther recunostea ca doar harul lui Dumnezeu il tine. In orice situatie de disperare Luther repeta: Christus Victor! Christus Victor! Christos e Biruitorul! Cand mult iubita lui fiica, Magdalena a murit, lovita de ciuma, la doar 14 ani, iar tamplarii bateau cuiele in capacul sicriului, Luther a strigat:

“Nu mai bateti! In ziua judecatii va invia din nou!”

iar dupa nu mult timp a scris:

“cine nu a suferit niciodata nu poate intelege ce este speranta!”

  Intr-o predica ce trata propozitia “L-am chemat pe Domnul”, Luther isi sfatuieste biserica:

“Sa-L chemati este lucrul pe care trebuie sa-l invatati. Ati auzit. Nu sta acolo de unul singur sau sprijunindu-te pe altul si balanganindu-ti capul, ingrijorandu-te si cautand o solutie, nu sta acolo neavand nimic in minte decat ce rau te simti tu, ce rau te doare pe tine, ce sarman om esti tu. Scoala-te, ticalos lenes! Cazi pe genunchi! Cheama-L pe Domnul!”

Opera literara a lui Luther este imensa. Ea a fost tiparita in peste o suta de volume. In ce priveste originalitatea sa puternica si profunzimea sa ferma, numai doi teologi in toata istoria bisericii, Augustin si Toma d’Aquino, ating statura lui Luther. De asemenea Luther a compus o multime de imnuri, care se canta si astazi, poate cel mai cunaoscut fiind “A Mighty Fortress Is Our God”, “Domnul imi este adapost, cetate tare-n vreme rea”

Slide08

Intr-adevar viata lui Luther e un ocean imens, din care poti sa iei o multime de lucruri. Iubesc curajul si indrazneala lui Luther, pasiunea sa pentru Domnul, sinceritatea lui pentru biserica si sfinti, darzenia cu care a luptat pana la capat, ca sa arate Suveranitatea lui Dumnezeu in toate si marile adevaruri ale mantuirii prin credinta in Isus Christos. …… Cred personal ca ii datoram multa apreciere calugarului din Wittenberg.

Rev. Adrian Rusu

Scroll to Top
Scroll to Top