Una dintre cele mai remarcabile personalitati pe care le-a dat Anglia …… John Wesley.A fost un mare teolog, evanghelist dar si fondatorul miscarii Metodiste.
S-a nascut in 1703, al 15-lea copil din cei 19 ai familiei Samuel si Susanna Wesley. A primit o educatie aleasa in familie, tatal sau fiind preot al Bisericii locale, iar mama Susanna, o femeie foarte evlavioasa, cu o disciplina de fier.
A studiat apoi la Oxford, iar la varsta de 25 de ani a fost ordinat ca preot Anglican.
Dupa un scurt timp in care l-a ajutat pe tatal sau in biserica din orasul natal, Wesley s-a intors la Oxford, unde s-a alaturat unei grupari initiate de fratele sau Charles, impreuna cu George Withefield, numita “Clubul Sfant.” Ei se intruneau pentru studiul Scripturii, pentru rugaciune, pentru impartasirea de experiente si pentru cercetarea inimii. Fiecare membru era chemat sa traiasca o viata de sfintenie, indemnandu-se la moralitate si smerenie. Mai tarziu acestora l-i s-a dat numele de “Metodisti.”
Ei depuneau eforturi serioase pentru ridicarea morala si religiosa a studentilor, pentru ajutorarea saracilor, precum si pentru instruirea literara si religioasa a copiilor saraci. Cam in acelesi timp, cei doi frati l-au intalnit pe William Law, autorul cartii “Serious Call” (Chemarea Serioasa), care a influentat foarte mult viata lui John.
In 1935 a plecat ca misionar in Georgia, Statele Unite, pentru a predica indienilor si colonistilor. In acest timp Wesley a intrat in contact cu Gruparea Moravienilor, care l-au influentat enorm prin viata lor se sfintenie, niste oameni simpli si smeriti, cu un caracter de invidiat. Dupa doi ani, in care mistune lor nu a avut succes s-au intors in Anglia. John Wesley scria dezamagit: “Am mers in America sa-i convertesc pe indieni, dar oh! cine ma va converti pe mine? Cine va fi acela care ma va scapa de aceasta inima rea si necredincioasa? Eu am o religie de vreme buna, si atat.”
S-a intors la Londra unde a continuat sa pastreze legatura cu Fratii Moravieni. La una din intalnirile la care a participat, cineva a citit prefata scrisa de Luther la Epistola catre Romani. Din clipa aceea mintea si inima lui au fost total schimbate, incepand sa predice cu toata indrazneala: “Sunt mantuit datorita harului, prin credinta.”……………………………… “Sufletul meu are pace” declara Wesley.
Convertirea sa a marcat o epoca importanta in istoria protestantismului. Biserica Anglicana s-a intors impotriva lui, considerandu-l dusman al adevarului, nemaifiind bine primit la amvoanele sale. Wesley insa a inceput predicarea Evangheliei pe strazi, in piete si in orice localitate unde era primit. Curand mii de oameni se adunau sa-l asculte, iar o mare trezire spirituala a inceput in intreaga Anglie, prin predicile sale impotriva pacatului, in care-i indemna sa traiasca o viata sfanta si morala.
Faima lui Wesley era atat de mare incat se adunau multimi de mii de oameni ca sa-l asculte; in jurul Londrei orice intalnire de evanghelizare nu avea mai putin de 3,000 de suflete. In acelasi timp insa viata lui a fost intr-un continuu pericol, pentru ca multi vroiau sa-i ia viata. Numai datorita unei minuni dumnezeiesti Wesley a scapat cu viata in cateva randuri; fie din partea oamenilor de rand fie din partea autoritatilor religioase care il dusmaneau de moarte, John Wesley a fost de mai multe ori batut.
A avut nenumarate persecutii din partea Bisericii Anglicane prin predici si scrieri impotriva lui si a Metodistilor. Au fost numiti eretici, distrugatori de credinta, fanatici orbi, impotrivitori ai adevarului, acuzati de atac asupra clerului Bisericii Angliei. Cu toate acestea Wesley nu a dorit sa paraseasca Biserica Anglicana, ci a incercat in nenumarate randuri sa le prezinte importanta predicarii pocaintei pentru pacatosi, coruptia clerului si faptul ca membrii lor mureau in pacatele lor. Nici o opozitie, persecutie sau obstacol nu l-a putut face sa renunte la ceea ce el numea: “Adevaratele descoperiri” …. “mantuirea este numai prin ispasirea facuta de Domnul Isus si nu prin faptele noastre proprii; singura ei conditie este credinta; mantuirea este adeverita constiintei noastre de catre Duhul Sfant.”
John Wesley a fost un foarte bun organizator, conducator si predicator, neobosit pana la sfarsitul vietii in a-i indemna pe oameni sa-l cunoasca intr-un mod personal pe Christos.
Lucrarea sa a luat mari proportii, bisericile metodiste s-au intins in toata tara, iar la moartea lui John Wesley erau peste 135,000 de membrii si 541 de predicatori, sub numele “Metodistii.”
John Wesley era de asemenea un om al rugaciunii si un sarguincios cercetator al Bibliei. In ultimii 40 de ani ai vietii sale, se scula la ora 4 dimineata si rezerva un ceas sau chiar doua studiului Bibliei si rugaciunii.
El a murit in 1971 la Londra, in varsta de 88 de ani. In timpul misiunii sale, a strabatut calare o distanta de peste 250,000 de mile, a tinut mai mult de 40,000 de predici si a scris 233 de carti si diverse articole, adunate astazi in 32 de volume.
Pe patul mortii, inconjurat de prieteni, Wesley repeat: “Ramaneti cu bine, ramaneti cu bine!” iar in final a spus de doua ori: “Cel mai bun lucru pe care-l avem e ca Dumnezeu e cu noi!” …. ………… “The best of all is, God is with us!”
Material pregatit de : Rev. Adrian Rusu