Rezistăm sau dispărem?

Responsabilitatea biserici față de lucrarea misionară

Într-o lume în care totul este într-o continuă galopare, Biserica Domnului Isus Hristos are sfânta datorie să-și cunoască bine chemarea. Suntem extrem de preocupați cu situațiile prin care trec bisericile. Peste tot crize de tot felul. Aproape că am uitat de ceea ce Dumnezeu ne-a dat să îngrijim. Am uitat să dăm valoare oamenilor mântuiți. Fiecare să meargă pe contul lui personal. E prea multă muncă pentru unii slujitori. Afară, oamenii mor fără să audă Vestea Bună. Întrebarea pe care și-o pune Biserica din aceste zile este: „Oare, ce este mai important să îngrijim de ceea ce avem sau să ieșim afară și să ducem Evanghelia celor nemântuiți?”

Personal cred că Biserica este investită de Duhul lui Dumnezeu pentru a face față ambelor situații. Biserica trebuie să fie dotată de Dumnezeu cu slujitori care să știe să păzească turma și să o slujească nu ca și cum ar fi ceva secundar. În același timp, Biserica trebuie să aibă oameni care să fie dotați cu capacitatea de a ține lucrarea misionară în permanentă mișcare.

Din păcate există congregații sau bisericii care pierd din vedere ambele aspecte. În același timp avem slujitori cari cred că le pot face pe toate. Acest fapt nu aduce foloase Evangheliei, ci mai degrabă duce la dezintegrarea lucrări lui Dumnezeu.

21 de ani de activitate misionară. Dacă în toți acești ani au fost unele nereușite sau eșecuri, ele au fost cauzate de noi. În schimb, toate biruințele au fost, sunt și vor fi ale lui Dumnezeu.

Îmi plac mult cuvintele Domnului Isus cu referire la biserica Lui: „Eu voi zidi Biserica Mea și porțile locuinței morților nu o vor biruii.” De ce mor atunci așa multe bisericii? Simplu: Ele pot fi orice altceva, numai BISERICA LUI HRISTOS nu.

În duminica 27 noiembrie, la intrarea în biserica Philadelphia, fiecare persoană a primit un steag a unei țări pentru care urma să ne rugăm. Aproximativ 300 de steaguri în mâinile celor prezenți au fost ridicate sus în timp ce Pastorul Pavel Bochian a rostit rugăciunea pentru toți misionarii români și țările unde ei slujesc.

Fratele Ilie U. Tomuta, directorul Misiunii Genesis, a prezentat bisericii și celor ce au urmărit programul online, un video clip și implicațiile pe care misiunea le are începând din România și până la marginile lumii. Mesajul Evangheliei a fost rostit de către misionarul George B. din India și Pastorul Cosmin Ilioni.

În cadrul acestei Sărbători fratele George B. a prezentat bisericii lucrarea pe care Dumnezeu a încredința-o lui și soției lui. La o asemenea sărbătoare, participarea unui misionar este întotdeauna în atenția noastră. Pentru a celebra un an al biruinței și a descoperiri în ce anume vrea Dumnezeu de la noi, avem nevoie de o relație strânsă cu cei ce sunt plecați pe câmpul de misiune.

Când Domnul Isus și-a anunțat Biserica Sa, a prezentat nu numai identitatea sau destinul ce îl are, ci și misiunea pe care aceasta o va împlini prin cei însărcinați cu această lucrare.

El nu îl întreabă pe Petru: „Petru, vrei cheile Împărăției?” Domnul Isus îi spune: Îți voi da cheile Împărăției Cerurilor și orice vei lega pe pământ va fi legat în ceruri, iar orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat în ceruri. (Matei 16:19)

Încă avem bisericii care au pre multe întrebări privind lucrarea misionară. Astfel de bisericii nu numai că pierd frumusețea de a câștiga suflete pentru Isus Hristos, ci pierd și vitalitatea membrilor. Totul devine fără viață. Una dintre întrebări este: „Oare chiar să depindă vitalitatea bisericii de faptul că e implicată în lucrarea misionară?” Răspunsul este cu siguranță DA. Experiențele atâtor bisericii sunt un viu grai că acolo unde nu este vitalitate spirituală, această stare este cauzată de neimplicarea în misiune.

Iată întrebările pe care trebuie să și le pună mereu fiecare biserică:

  • Pe o scară a priorităților de la 1-10, ce loc ocupă misiunea în biserica noastră?
  • Care sunt lucrurile ce lâncezesc viață spirituală a bisericii?
  • Care ar fi pașii pe care ar trebui să-i parcurgem pentru ca fiecare membru al bisericii să fie implicat în misiune.

Iată doar câțiva pași pe care membrii bisericii ar trebuie să-I facă pentru ca starea bisericii să poată atinge standardele cerute de Dumnezeu. Fiecare membru ar trebuie să-și cunoască chemarea și să fie credincios lucrări pe care Dumnezeu i-a încredințat-o. Pastorul și întregul bord de slujitori trebuie să arate interes suficient pentru turma ce le-a încredințat-o Dumnezeu. Membri bisericii trebuie să știe că ei își au rolul lor în a aduce oameni să asculte Evanghelia Domnului Isus Hristos. Lucrarea misionară nu este încredințată doar pastorilor, prezbiterilor sau diaconilor, ci tuturor celor ce formează Trupul Domnului Isus Hristos.

Iată ce anume face ca biserica să lâncezească spiritual, iar apoi chiar să moară.

  • Lupta după o biserică modernă, o biserica care vrea că toate programele să fie de cea mai înalta ținută, uitând însă că victoria constă într-o viață de sfințire continuă și o ungerea divină în toate domeniile.
  • Lipsa de rugăciune. Dacă nu există rugăciune, biserica se va transformă într-un club în care ideile conducătorilor vor deveni prioritare, iar voia lui Dumnezeu ceva secundar.
  • Dezinteresul pentru studierea Cuvântului lui Dumnezeu.

O societate misionară i-a scris odată lui David Livingstone: „Ai găsit un drum bun acolo unde ești? Dacă ai găsit, noi îți vom trimite niște oameni care să te ajute.” Livingstone le-a răspuns: „Dacă aveți oameni care să vină aici doar dacă eu am găsit un drum bun, eu nu am nevoie de ei. Eu vreau oameni care să fie dispuși să vină aici, chiar dacă aici nu este niciun fel de drum.”

Biserica trebuie să știe că succesul lucrării misionare depinde de modul în care ea se roagă pentru misiune sau misionari. Ea trebuie să știe că zilele misionarului pot fi total diferite de ale noastre.

Biserica  trebuie să aibă în vedere că bucată de pâine trebuie să fie pe masa misionarului.

Biserica trebuie să aibă în vedere sănătatea copiilor misionarilor.

Ce se întâmplă când cei de pe câmpul de misiune nu mai pot? Răspunsul este: „Biserica se roagă, biserica postește, biserica trimite oameni care să-i încurajeze și nu în ultimul rând să adune fonduri pentru acoperirea nevoilor.

În ce biserica îți dorești să fii? În una care încă rezistă sau în una în care e pe cale de dispariție. Ceea ce putem face noi ca membrii ai bisericii, plus ceea ce face Dumnezeu este întotdeauna destul. Dumnezeu vrea că bisericile să fie vii. El ne vrea lucrători împreună cu El pentru salvarea celor de lângă noi sau celor ce departe de noi. Este alegerea noastră în a rezistă sau a dispărea.

avatar

Rev. Ilie U. Tomuța

DIRECTOR GENESIS MISSION

Uțu Tomuța este căsătorit cu Mariana și au doi copii. Coordonează Misiunea Genesis și Revista Genesis. Scrie jurnalul online „Din viața de zi cu zi” în care publică săptămânal texte scurte pentru suflet și minte.

Susține proiectele de misiune prin dărnicia ta

wire transfer
Bank Name: Bank of America
Routing number: 081904808
Account number: 002913835506
Account name: Genesis Mission
Address: 1713 w Sunnyside ave Chicago, IL, 60640

online banking
Account Name – Philadelphia Romanian Church of God
Address – 1713 w Sunnyside ave Chicago, IL, 60640
La detalii scrieți: Pentru Genesis Mission

prin cec bancar
Puteți trimite un CEC prin poștă la adresa:
Philadelphia Church, 1713 W. Sunnyside, Chicago, Il. 60640.
Pe cec scrieți „GENESIS MISSION”, iar la notă treceți proiectul pentru care sunt destinați banii.

Scroll to Top
Scroll to Top