Biserică din statul indian Chhattisgarh incendiată chiar de șeful de post local

O biserică construită de comunitatea tribală Koya din satul Kistaram, statul Chhattisgarh din India, a fost incendiată în primele ore ale diminetii de 5 februarie într-un atac despre care sătenii susțin că a fost planificat de către șeful de post (SHO) al secției de poliție din Kistaram.

Surse Christian Solidarity Worldwide (CSW) informează că SHO Bhavesh Shinde a vizitat biserica la ora 11 dimineața pe 3 februarie și le-a cerut creștinilor să nu mai facă rugăciuni în acel loc. El le-a spus că nu-i place rugăciunile lor și i-a amenințat că îi va acuza în mod fals că sunt naxaliți ( comuniști radicali de extremă stânga, care sunt în conflict constant cu guvernul Indiei în privința drepturile funciare) dacă nu vor înceta să se roage acolo.

Pe 4 februarie, SHO a chemat doi săteni, pe nume Deva (35 de ani) și Kadthi Santhosh (26 de ani), la secția de poliție și le-a cerut să dea foc bisericii. Aceștia au refuzat să facă acest lucru și au fost ulterior insultați și amenințați că vor fi acuzați și ei că sunt naxaliți.

În jurul orei 3 dimineața, pe 5 februarie, biserica a fost incendiată. Mai târziu în aceeași zi, SHO a raportat incidentul membrilor bisericii Thurram Khanna și Kadti Gurva, care dețineau terenul, și altor doi membri ai bisericii. SHO a afișat un rânjet larg în timp ce incidentul era raportat și i-a avertizat pe membrii bisericii că vor fi trimiși la închisoare dacă se vor mai ruga din nou acolo. Dl Khanna și dl Gurva au depus plângeri scrise în sprijinul acuzațiilor lor.

Biserica, care avea un acoperiș de paie, a fost construită în urmă cu cinci luni de comunitatea tribală Koya printr-un efort comun. Terenul din satul Kistaram a aparținut lui Kadti Gurva (52 de ani) și a fost cumpărat de acesta cu economiile familiei sale. Aproximativ 100 de persoane participau în mod regulat la adunările de rugăciune și la studiile biblice de acolo.

Pe 5 februarie, Forumul Creștin Chhattisgarh (CGCF) a făcut o solicitare de informații la SHO cu privire la arderea bisericii, însă acesta a negat că ar fi avut loc. Sătenii ar fi cerut să depună un Prim Raport de Informare (FIR), care este necesar pentru ca poliția să deschidă o anchetă, însă acesta a refuzat să facă acest lucru și nici măcar nu a luat act de plângerile sătenilor.

La 7 februarie, o delegație de CGCF și creștini din tribul Koya s-au întâlnit cu directorul general al poliției și au depus un memorandum prin care cereau o anchetă și suspendarea SHO. În data de 8 februarie, aceștia s-au întâlnit și cu Comisia pentru drepturile omului și cu Comisia pentru minorități pentru a depune un memorandum.

Mervyn Thomas, președintele fondator al CSW, a declarat: „Este profund îngrijorător faptul că membrii forțelor de poliție, care este menită să protejeze drepturile fundamentale ale cetățenilor indieni, fie au închis ochii, fie au fost implicați în această încălcare a dreptului la libertate religioasă sau de credință. Îndemnăm atât autoritățile statului Chhattisgarh, cât și autoritățile administrației centrale să efectueze o anchetă independentă și imparțială pentru a se asigura că toți autorii acestei infracțiuni, inclusiv toți ofițerii de poliție care ar putea fi complici, sunt aduși în fața justiției. Solicităm, de asemenea, ca victimele să fie pe deplin despăgubite pentru pierderea suferită și să li se ofere mecanisme alternative pentru a-și practica religia în mod liber. De asemenea, statul trebuie să se asigure că această comunitate nu va fi supusă fricii și intimidării în viitor.”

Sursa. Stiri crestine

Scroll to Top