Ce se mai întâmplă în cătunul sau satul în care te-ai născut?

La data de  24 iulie 2019, Ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero, a spus că aproximativ 9.700.000 de români sunt plecați în afară granițelor. De ce acest fenomen?

Întrebarea copilului meu când avea cinci ani a fost: „Tati, de ce ai plecat din România? Nu ai avut ce mânca? Nu ai avut jucării cu ce să te joci? Răspunsul meu a fost: „Tati, în acea vreme România nu avea jucării pentru vârstă mea de 33 de ani.” Din păcate, nu are nici azi.

A fost o perioada când românii și-au scăpat privirea peste gardurile ghimpate ce despărțea România de lumea vestică. De la o familie s-a ajuns la peste nouă milioane de români. Părinți care și-au lăsat copii și au plecat care pe unde au putut pentru a fi liberi, pentru a le asigura copiilor un viitor mai bun. Copii care și-au lăsat părinții bătrâni pe mâna nimănui. Lideri creștini care au lăsat bisericile. Oameni din clasa intelectuală au lăsat tot ce au acumulat și au plecat. Au rămas școli fără profesori, spitale fără medici și asistență medicali, biserici fără păstori. Au fost vremuri când pe aeroporturile din America românii erau primiți cu fanfare. Ajunși unde și-au dorit au dat peste zile grele, când fiecare trebuia să înceapă viață de la capăt. Astăzi, mulți din cei ajunși aici au reușit să acumuleze prin muncă ceea ce nu au visat niciodată. Alții, se mulțumesc cu puținul ce au reușit să-l adune.

Ajuns aici în această țară, am întrebat pe un prieten: „Ce mai știi de părinții tăi rămași în România? Ai mai vorbit telefonic cu ei? Răspunsul lui m-a șocat dea dreptul: „Dacă nu greșesc, am vorbit cu ei cu cinci ani în urmă.”

Aceiași întrebare o avem și acum: „Ce mai știm de cei rămași la vatra românească? Ce mai știm de cătunul nostru unde am petrecut copilăria? Ce mai știm de satul natal, de acei oamenii pe care parcă și vremea ia uitat? Ce mai știm de bisericuța unde am învățat primele cuvinte despre Dumnezeu? Există acolo o bisericuța măcar? Au oare unde să se închine bătrânii pe care i-am lăsat când am plecat? Ne-m gândit oare că suntem aici pentru o vreme în care putem fi alături de ei ajutându-i sau chiar construindu-le o bisericuță?

Iată un exemplu în care creștini din diaspora au hotărât să se implice în construcția unei biserici. Așa ceva s-ar putea întâmpla și în cătunul tău, în satul tău sau chiar în orașul unde erai altădată. Misiunea Genesis va stă la dispoziție pentru asemenea proiecte. Adresa de email a Misiunii Genesis este: misiuneagenesis@gmail.com

Ilie Tomuța

avatar

Rev. Ilie U. Tomuța

DIRECTOR GENESIS MISSION

Uțu Tomuța este căsătorit cu Mariana și au doi copii. Coordonează Misiunea Genesis și Revista Genesis. Scrie jurnalul online „Din viața de zi cu zi” în care publică săptămânal texte scurte pentru suflet și minte.

Scroll to Top