Pace între oameni plăcuți

Au trecut alegerile, vin sărbătorile. Însă după luni de campanie electorală, de atacuri frontale, de febra politică, de absurd ridicat la nivel de artă, națiunea este divizată, polarizată și bulversată. Conflictul social, rasial, politic și religios a devenit norma socială. Se simte în aer și în universul virtual. E în sufletele oamenilor. Am avea nevoie de un înger care să proclame solemn: „Pace între oameni…, oamenii plăcuți…” Crăciunul vine la timpul potrivit ca o fereastră de liniște dinspre cer spre lumea noastră disperată.

Ce este pacea? Nu este absența războiului. Pacea este o stare de bunăstare emoțională, spirituală, psihică și fizică. Este armonie între minte, suflet, inimă, spirit și trup. Crăciunul vine să proclame că pacea este un Copil născut într-o iesle, Copil în care se unesc desăvârșit divinitatea cu umanitatea. Isus a venit să aducă pace nu națiunilor, ci oamenilor. Pacea vestită de îngeri are trei dimensiuni:

Vertical. Pacea începe cu împăcarea noastră cu Dumnezeu. Devenim plăcuți lui Dumnezeu numai în măsuraîn care facem pace cu El. În Hristos este secretul păcii, de aceea Biblia ne spune: Împrietenește-te dar cu Dumnezeu și vei avea pace. (Iov 22:21) Crăciunul a făcut posibilă o prietenie autentică între om și Dumnezeu, așa cum apostolul Pavel proclama fără dubii: Deci fiindcă suntem socotiți neprihăniți, prin credință, avem pace cu Dumnezeu, prin Domnul nostru Isus Hristos. (Romani 5:1)

Interior.O persoană care are pace cu Dumnezeu este o persoană împăcată cu sine, are liniște sufletească, calm emoțional, încredere spirituală și optimism mental.

Orizontal. Inevitabil, un om împăcat cu Dumnezeu și cu sine va cultiva pacea în relațiile cu ceilalțioameni. Nu este doar o dorință umană, ci o chemare divină: Dumnezeu ne-a chemat să trăim în pace. (1 Corinteni 7:15)

De acest Crăciun cred că trebuie să ne evaluăm dacă într-adevăr avem pace. Cum facem însă acest lucru? Sunt câteva simptome ale absenței păcii în viața noastră pe care le putem identifica rapid.

Absența păcii se exprimă prin îngrijorare. Ca oameni, suntem predispuși să ne îngrijorăm și uneori este normal. Nici chiar sărbătorile nu reușesc să ne scutească de ele.  Însă, dacă îngrijorarea este un modus vivendi pentru noi, ea este un indiciu clar că ne-am pierdut pacea. Isus a venit sărezolve problema îngrijorării din viață noastră. Nu vă îngrijorați de nimic…spune Scriptura, și pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile şi gândurile în Hristos Isus. (Filipeni 4:7)

Absența păcii se exprimă prin deprimare. Îngrijorarea ne conduce la anxietate și aceasta poate duce mai departe la starea de deprimare. Depresia este, de fapt, un deficit de armonie chimică, emoțională, mentală și psihică. Crăciunul ar trebui să ne reamintească de misiunea lui Isus care este plin de compasiune față de persoanele care trec prin astfel de stări: Vă las pacea, vă dau pacea Mea. Nu v-o dau cum o dă lumea. Să nu vi se tulbure inima, nici să nu se înspăimânte. (Ioan 14:27)

Absența păcii se exprimă prin vinovăție. Sentimentele de vinovăție reală sau falsă nu sunt rezolvate de verva sărbătorilor. Vinovăția este o povară, un cancer care consumă ucigaș liniștea sufletească și pacea interioară. Realitatea este că starea de vinovăție este insuportabilă și distructivă, Biblia subliniind acest lucru: Cei răi n-au pace, zice Domnul. (Isaia 48:22)

Absența păcii se exprimă prin mânie. Dacă această perioadă postelectorală este caracterizată de o anumită stare, aceasta este mânia individuală și colectivă. Mânia este opusul păcii și este distructivă atunci când devine cronică. În calitate de credincioși, noi trebuie să confruntăm mânia din viața noastră zilnic ca să nu ne pierdem pacea. Să n-apună soarele peste mânia voastră, ne spune omul lui Dumnezeu.

Absența păcii se exprimă prin conflict. Trăim în mijlocul unei lumi conflictuale. Pentru că pacea și armonia lipsesc, conflictul domină la toate nivelurile: individual, familial, social, politic, religios etc.

Sunt sigur că am putea continua cu alte simptome și probabil că deja vă gândiți la unele dintre acestea, însă evaluarea trebuie să continue cu restaurarea. Care sunt câțiva pași prin care putem restaura pacea? Iatăcâțivapași simpli:

  1. Fii prieten cu Dumnezeu. Împrietenește-te dar cu Dumnezeu şi vei avea pace. (Iov 22:21) Pune accentpe relația ta cu Dumnezeu. El este sursa păcii.
  2. Fii intențional în ceea ceprivește pacea. Fă un scop din armonie. Nu renunța ușor. N-o trata superficial. Depune efort. Fă planuri. Fă pace. Fă tot ce poți. Psalmistul este categoric: Caută pacea şi aleargă după ea! (Psalmul 34:14)
  3. Umpleți mintea și inima cu lucrurile pozitive. Negativismul este o otravă care distruge pacea, pozitivismul este în schimb un teren propice pentru cultivarea păcii. Fii selectiv cu gândurile pe care le accepți în mintea ta. Umpleți mintea și inima cu Scriptură, deoarece multă pace au cei ce iubesc Legea Ta. (Psalmul 119:165)
  4. Exteriorizează-ți sentimentele. Îngrijorările, mânia, vinovăția, amărăciunea, durerea, frustrarea, trebuie refulate, nu depozitate în subconștientul tău. Nu vă îngrijorați de nimic; ci, în orice lucru, aduceți cererile voastre la cunoștința lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulțumiri. Şi pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile şi gândurile în Hristos Isus. (Filipeni 4:6-7)
  5. Permite Duhului Sfânt să producă pace în inima ta. La urma urmelor, pacea este roada Duhului. Pacea este un produs divin care nu poate fi cumpărat drept un cadou de Crăciun, însă poate fi primit ca un dar.

La aceste sărbători este chemarea lui Dumnezeu pentru noi să fim oameni plăcuți. Așa au fost Iosif și Maria, pastorii Betleemului și magii Orientului, iar ei au cunoscut Pacea. Oamenii plăcuți au pace cu Dumnezeu, au pace în suflet și fac pace în jurul lor.

avatar

Florin T. Cîmpean

Bishop

Bishop Florin T. Cimpean slujește ca Pastor Senior al bisericii Philadelphia din Chicago.

Crăciun fericit!

Scroll to Top