Prima bibliotecă dintr-un oraș african ia ființă prin inițiativa unui liceu creștin din Iași

În urmă cu câțiva ani, la una dintre primele vizite în Mwandege, Lavinia B. și Irina M. au văzut o nevoie și au avut un vis: prima bibliotecă din Mwandege. Au adunat toate cărțile disponibile, de pe la cei din echipă, vreo 20 de bucăți, au reușit sa pună un raft în cancelarie, pe care l-au numit cu mândrie, bibliotecă.

Acum dacă ne gândim bine și Dumnezeu a ales să se reveleze, pe lângă creație, istorie și în Fiul Său, prin scris. Iar întreaga credință creștină se bazează pe o bibliotecă, formată din 66 de cărți!

Diana a prins ideea. Este învățătoare la Colegiul Richard Wurmbrand Iași. Îmi amintesc, cu mare emoție, de începutul acestei școli, în 1995. Orele de sport fără mingi, cancelaria în aceeași încăpere cu cabinetul directorului Liliana Romaniuc și bucătăria, nici o carte la bibliotecă. Am muncit mult cu echipa de profesori, învățători, administrativ și am pus bazele unei școli care are acum promovabilitate de 100% la toate examenele! Și sală de sport. Și o bibliotecă. Bine dotată.

Ce frumos lucrează Dumnezeu. După mulți ani de atunci, Diana împreună cu copiii din clasă, cu părinții, cu directorul Cristian Lucaci, au făcut o strângere de cărți pentru Tanzania.

Au pus și un motto: “un copil care citește, va ajunge un adult care gândește!”

Exact cum au făcut si alții pentru CRW. Și au reușit. Au strâns 1200 de cărți diverse în limba engleză!

De consemnat pentru istorie: Day Spring a inaugurat astăzi, 30 Iulie 2021, biblioteca școlii, cu 1200 de volume. Prima din Mwandege. A fost visul lui Jeremiah să facă o bibliotecă publică. Lavinia și Irina l-au început. Diana, Raluca și Mari l-au continuat. Urmează și alții. Cum spunea și Mari Blaj: Ideile au consecințe!

Surpriza nu a fost doar deschiderea oficială a bibliotecii ci și sistemul computerizat de evidență al cărților. Și ștampila personalizată. Copiii care intră la bibliotecă vor putea să își facă temele. Să citească. Să facă puzzle din geografie. Istorie. Biblie. Să vizioneze filme la videoproiector.

Profesorii, prezenți la inaugurare, au avut ochii în lacrimi. De fericire. Recunoștință. Și mulțumire. Și noi.

“Biblioteca este un tezaur spiritual, un templul al învățăturii. Educația a eliberat mai mulți oameni decât toate războaiele din istorie.” (Carl Thomas Rowan)

Test negativ

Pentru siguranța echipei și liniștea celor de acasă am mers cu Andreea, Ema, Estera și Cătălina la clinica medicală și am făcut testul pentru Malarie și HIV. Negativ. Doar răceală. Mulțumesc bunei noastre prietene, Lena Baciu, care la plecare mi-a dat un cadou neobișnuit. O trusă cu medicamente. A știut ea ceva. E farmacistă. Au prins tare bine. Praise God!

Jungla cu nuferi albaștri

Echipa lui Vicky a plecat. Și Cătălina și Andreea. Deja simțim lipsa lor. Înainte de a pleca la aeroport, înarmați cu macete, câțiva curajoși din cele două echipe, s-au aventurat, alături de Baba Fe, în jungla ce mărginește baza YWAM din Mwandege. Sute de hectare de sălbăticie. Aici poți găsi la orice pas, maimuțe, pitoni, porci mistreți, iar uneori poți auzi leii. Mai bine să îi auzi decât să îi întâlnești. Cam cum e acum cu urșii în România.

Frumusețea expediției a constat în a descoperi niște exemplare de flori foarte frumoase, printre care și nuferi albaștri. Și fluturi viu colorați. Ce locuri frumoase are Tanzania! Ce discrepanțe de peisaje! Poate neexplorate și nepublicate îndeajuns. Sau poate e doar un început.

„Domnul Dumnezeu este tăria mea; El îmi face picioarele ca ale cerbilor și mă face să merg pe înălțimile mele” (Hab. 3:19)

Sursa: Facebook Charity Cup Ministries

Scroll to Top
Scroll to Top