Al cui ceas nu merge bine?

Vegheați, dar, căci nu știți ziua, nici ceasul în care va veni Fiul omului.

Matei 25:13

Câteva lucruri despre CEAS.

Voltaire spunea:

„Universul mă încurcă 
Şi nu pot gândi măcar 
C-ar putea exista ceasul
Fără un ceasornicar.”

Îmi place mult o epigramă de a lui Lucian Preda din Alandala:

„Când cânți Deșteaptă-te,
Române
Şi vezi că nu ai nici un spor
Să le cumperi mai rămâne
Câte un ceas deșteptător.”

Și una spusă de Valeriu Cercel:

Unii, mai ușori de minte,
Ceasul, cică, l-ar fi dat
Cu trei ore înainte...
Şi tot nu s-au deșteptat!

Nu despre un asemenea ceas este vorba. Nu mă refer la ceasul astral al omenirii, ci la ceasul în care Isus, Fiul lui Dumnezeu se va întoarce. Pe zi ce trece, tot mai mulți din așa ziși „teologi” încearcă să treacă peste linia trasată de Sfintele Scripturi în ceea ce privește revenirea Domnului Isus. Istoria este plină de asemenea oameni, nu numai că s-au rătăcit, ci au adus în rătăcire sufletele multora. Astfel, iadul devine tot mai populat de oameni, care s-au lăsat prinși în erezii distrugătoare. Numărul acestor răstălmăcitori nu se va împuțina, ci va crește tot mai mult. Aceștia sunt foarte siguri de ceasurile lor încât vor să-L forțeze pe Dumnezeu să-și fixeze ceasul după „descoperirile” lor.

Evanghelistul Billy Graham spunea în una din meditațiile lui: „În fiecare zi mă uit spre cer să văd dacă nu cumva Isus Hristos o să revină azi?” Depunem eforturi uriașe să aflăm ceea ce nu ne este dat să știm.

Ben Carson, om politic, povestește despre studenții care obișnuiau să-i scrie scrisori pentru burse. Iată răspunsul lui către un asemenea student: „Ai depus enorm de multă energie în a mă convinge să te ajut. Dacă ai fi depus tot atâta energie în a face ceva eficace, ai fi câștigat mult mai mulți bani decât aș putea eu să-ți ofer.“

Vai, câtă energie depunem să descoperim adevărul despre vremuri și soroace, despre ziua în care o să revină Domnul Isus. Dacă am depune tot atâta energie să ne pregătim crescând iubirea și bunătatea la care am fost chemați, am fi mult mai câștigați.

Ceea ce voia Mântuitorul să ne spună este: „Preocuparea noastră nu trebuie să fie ceasul, ci noi, cei care urmărim ceasul.” Vremurile și soroacele nu sunt date în grija noastră să le descoperim, să dirijăm sau să le controlăm. Treaba noastră este să fim gata, să ne silim să fim găsiți echipați pentru ziua glorioasă.

Iată câteva dintre avertismentele pe care le oferă Sfânta Scriptură, avertismente legate de venirea Domnului Isus.

Vegheaţi, dar, pentru că nu ştiţi în ce zi va veni Domnul vostru. Să ştiţi că, dacă ar şti stăpânul casei la ce strajă din noapte va veni hoţul, ar veghea şi n-ar lăsa să-i spargă casa. De aceea, şi voi fiţi gata; căci Fiul omului va veni în ceasul în care nu vă gândiţi.

Matei 24:42-44

Putem oare noi sa dormim liniștiți, ignorând total sau fiind indiferenți față de toate avertismentele pe care ni le-a dat Domnul? Revenirea Domnului Isus nu este fixate după ceasul nostru. EL VA REVENI ÎN CEASUL ÎN CARE NICI EU, NICI TU, NU NE GÂNDIM. Ceasul lui Dumnezeu este cel ce funcționează bine. Noi trebuie să ne fixăm ceasurile după ceasul Lui.

Vom fi oare atât de înțelepți încât să acceptăm acest mare adevăr?

Doamne dă-ne înțelepciune să știm cum să veghem asupra noastră, pregătindu-ne pentru ziua glorioasă în care Tu ne vei chema acasă sau pentru ziua în care vei reveni.

avatar

Rev. Ilie U. Tomuța

DIRECTOR GENESIS MISSION

Uțu Tomuța este căsătorit cu Mariana și au doi copii. Coordonează Misiunea Genesis și Revista Genesis. Scrie jurnalul online „Din viața de zi cu zi” în care publică săptămânal texte scurte pentru suflet și minte.

Scroll to Top