Știri false, vești bune

În ultimul timp în jargonul jurnalistic a pătruns o nouă expresie: știri false (fake news). Știrile false sunt invenții, evenimente imaginate, narațiuni ireale, dezinformări deliberate. Se bazează pe exagerări, distorsionări, eludări ale adevărului, înseamnă ridicarea falsității la nivel de adevăr, de știre verosimilă. Zvonul, bârfa și minciuna devin știri. Prin social media știrile false sunt propagate cu o rapiditate uluitoare, ele influențând conștiința colectivă iremediabil. Sunt în toate domeniile de activitate: politic, economic, științific, juridic, personal, cultural, social și religios. E aproape imposibil să le combați, să le dezminți sau să le identifici sursa cu claritate. Aceste știri false creează realități alternative, confuzie și manipulare.

Deși pare un trend nou, știrile false reprezintă una din cele mai vechi tradiții. De fapt, expertul în știri false este Satan. Fabrica lui de falsități produce non-stop. Folosește diferite canale de distribuire și diferiți agenți. A început în Eden transmițând oral prima știre falsă: „Hotărât că nu veți muri”, dar „veți fi ca Dumnezeu”. Reprezentativ pentru rasa umană, primul cuplu a crezut și au murit… în păcat și într-adevăr, au devenit ca el, ca Satan. Pentru a-și propaga știrile false, el folosește guverne și organizații, regi și religii, vrăjitori și profeți falși, instituții și ispite, tiparul și eterul, realul și virtualul, arta și știința, educația și teologia, seducția și decepția, confuzia și manipularea.

A venit până și la Isus cu știrile lui false. A venit cu teologia filiației: „daca ești Fiul lui Dumnezeu…”, Isus însă i-a demontat aluzia, demonstrându-i că în timp ce poate fi bun la teologie, este prost la revelație și relație. Pe Isus nu l-a putut înșela cu știrile lui false, însă mulți creștini sunt seduși de știrile lui, așa cum a făcut și Iuda în Săptămâna Paștelui. Au intrat știrile false în mintea lui cu tot cu Satan.

Cu logistica lui demonică încearcă să discrediteze Trinitatea, divinitatea și umanitatea lui Isus, învierea și revenirea lui Isus, raiul și iadul, revelația Scripturii și autenticitatea relației personale cu Dumnezeu. Vrea să distragă atenția Bisericii de la Mirele ei pentru a se concentra pe crizele ei.

Planul lui este să coopteze Biserica pentru a transmite știri. Dar într-o lume a știrilor false Biserica trebuie nu să propage știri, ci să proclame vești în spiritul Mântuitorului: „Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns să vestesc săracilor Evanghelia; M-a trimis să tămăduiesc pe cei cu inima zdrobită, să propovăduiesc robilor de război slobozirea, şi orbilor căpătarea vederii; să dau drumul celor apăsați şi să vestesc anul de îndurare al Domnului.” (Luca 4:18-19) Mandatul este același. Noi nu avem o știre falsă, ci vestea cea mai bună. Vestea că Dumnezeu prin jertfa lui Isus Hristos salvează păcătoșii. În timp ce știrile false înconjoară globul, noi avem promisiunea că Evanghelia va ajunge la orice făptură, până la marginile pământului.

Știri false sau vești bune. E vremea să alegi. Acum când celebrăm moartea și învierea lui Isus, vei asculta la știrile false care-ți bombardează creierul, îți intoxică inima și-ți asfixiază spiritul? Sau îți vei umple mintea, inima sufletul cu vești bune? Este o alegere între urât și frumos, între grotesc și glorios, între pământesc și ceresc, între iad și rai, între moarte și înviere. Eu am ales: închid canalul știrilor false și proclam Vestea cea bună: Hristos a înviat!

avatar

Florin T. Cîmpean

Bishop

Bishop Florin T. Cimpean slujește ca Pastor Senior al bisericii Philadelphia din Chicago.

Scroll to Top