Misiune in Etiopia

LUMINITA PRISECARU

Cu circa sase ani in urma, la o intilnire cu fratele Cameron Wilson, am auzit pentru prima data despre o tanara din Iasi, cu numele de Luminita Prisecaru. Nu stiam exact de ce numele ei a fost amintit in aceasta discutie. Am cerut fratelui Cameron sa imi dea cateva detalii cu privire la implicarea ei pe campul de misiune. Eram foarte interesat sa aflu despre lucrarea ei misionara din Etiopia.

Luminita era trimisa de Biserica Crestina dupa Evanghelie din Iasi, Filocalia, sa colaboreze cu Wycliffe in Etiopia, la proiectul de traducere a Bibliei in limba locala, Ale. Am fost intr-adevar foarte impresionat de tot ceea ce fratele Cameron mi-a spus cu referire la activitatea Luminitei in Etiopia. Discutia noastra a continuat pana la punctul cand am pus intrebarea: “Cine sunt cei care o sponsorizeaza pe aceasta tanara si lucrarea pe care o face in Etiopia?” Raspunsul fratelui Cameron a fost foarte scurt si concis. Agentia Wycliffe si APME ( Agentia Penticostala de Misiune Externa) se ocupa de aceasta tanara. Este insa nevoie de mai multe persoane care sa se implice si sa fie alaturi de Luminita, pe plan spiritual si financiar.

Aceasta conversatie despre lucrarea din Etiopia a fost un subiect pe care l-am prezentat bordului Misiunii Genesis. L-am contactat pe fratele Cameron si i-am comunicat, ca din acel moment, Misiunea Genesis va fi alaturi de Luminita si proiectul din Etiopia.

Anul 2011, a fost anul in care Conventia Bisericilor Penticostale din America si Canada a fost organizata de Biserica Philadelphia din Chicago. Personal, cred ca a fost cea mai reusita conventie la care am participat. Motivele sunt diverse, dar cel care a marcat conventia foarte mult, a fost Conferinta Misionara, care a avut loc in cadrul acelei conventii.

La aceasta conferinta, au fost invitati misionari romani care slujesc in diferite parti ale lumii: Simona Caba, Ramona Ciobanu si Luminita Prisecaru. Printre invitatii de onoare a fost si Directoarea Scolii de Misiune din Constanta, Ileana Hrisca, care a prezentat scoala si modul in care tinerii studenti se pregatesc pentru a deveni misionari.

Sala a fost plina de lideri ai diferitelor misiuni, pastori din diferite biserici, lideri de tineret, lideri muzicali, cat si ai scolilor duminecale ale copiilor. Toti am fost interesati de modul in care misionarii romani isi desfasoara activitatea, incepand cu Ierusalimul nostru – Romania, si pana la marginile lumii. Fiecare misionar si-a prezentat lucrarea pe care o desfasoara in locul unde l-a chemat Dumnezeu. Prezentarea lucrarii din Etiopia de catre Luminita Prisecaru, a fost ceva nou pentru foarte multi dintre participantii la acea conferinta. Iata cuvintele rostite de o persoana care a fost prezenta la Conferinta MIsionara:

“Doamne ce mare har sa poti sluji intr-un asa domeniu! Sa fii gasit vrednic de o asa lucrare, este ceva plin de frumuste!”

Luminita Prisecaru este in prezent coordonatoarea echipei de traducere, si, de asemenea, continua procesul de invatare a limbii si culturii poporului Etiopian. In anul 2010, poporul Ale, a primit recunoastere guvernamentala oficiala ca si grup de sine statator. Limba Ale, la fel ca si majoritatea celor peste 80 de limbi vorbite pe intreg teritoriul Etiopiei, a fost o limba orala. Locatia acestui grup este destul de izolata, accesul cu masina fiind limitat.

In 2011 a avut loc prima intalnire la care au participat toti liderii bisericilor locale si in felul acesta a fost demarat proiectul de traducere. In mod oficial, proiectul de traducere al Bibliei in limba Ale, a inceput in anul 2012, incluzand si propunerea de scriere a alfabetului in limba lor. In tot acest proces, Luminita a avut un rol foarte important. Dumnezeu are planurile Sale eterne cu acest grup.

In mijlocul acestor oameni, dorim sa vedem o schimbare care poate fi produsa numai de Cuvantul lui Dumnezeu, care este viu si lucrator. Cu ajutorul lui Dumnezeu, implicare Luminitei in acest proiect va fi o contributie importanta pentru a le oferi acestor oameni acces la Cuvantul lui Dumnezeu in propria lor limba.

Dorim in acest sens sa va punem la dispozitie cateva video clipuri cu Luminita Prisecaru.

Sa ne rugam si sa fim alaturi de lucrarea pe care Dumnezeu o face prin ea in Etiopia!

Cu multumiri,

Rev. Ilie U. Tomuta
Scroll to Top