UN POPAS LA “CENTRUL ROMÂN DE STUDII TRANSCULTURALE” din Agigea, judetul Constanta

De una zi am intalnit un prieten caruia I-am pus o intrebare scurta “CUM E? Iata raspunsul lui: “Toate sunt bune si la locul lor numai cam imprastiate” M-am intrebat apoi: Ce raspuns o fi asta? Explicatia a fost simpla: “Asa arata lumea in care noi ne ducem viata de zi cu zi”.O lume in care se pretinde ca toate sunt bune si ca toate sunt la locul lor, dar in realitate toate sunt imprastiate, intoarse cu susul in jos. Indiferent unde te-ai afla pe glob vei intalni oameni obositi de sistemele politice, sistemele sociale sau chiar de sistemele religioase, oameni neimpliniti, oameni nefericiti.Toata lumea ar vrea sa se prinda de ceva si apoi sa strige: “Sunt fericit!” Realitatea e insa cu totul alta.

M-am intrebat: “Oare chiar lumea asta sa nu mai aibe oameni pe fetele carora sa se vada zambetul acela real si molipsitor, oameni impliniti, oameni cu fete vesele? Abia intors dintr-o calatorie misionara in India si a trebuit sa fac alte pregatiri pentru inca doua calatorii misionare.

Una dintre ele a fost in Bulgaria, unde am avut harul sa pot vedea misionarii romani plecati cu Vestea Buna a Evangheliei chiar pana la marginile lumii. De dragul de a intalni acesti oameni a lui Dumnezeu, am uitat de toata oboseala acumulata in timp ce am umblat pe ulitele prafuite si murdare din India.

Pentru mine, faptul ca aveam sa-i intalnesc pe misionari, a fost ca un miracol din partea lui Dumnezeu.
Am fost privilegiat sa-i pot vedea fata in fata pe acesti tineri misionari, unii necasatoriti sau unii abia casatoriti, si ce sa mai spun de unii care erau plecati impreuna cu copiii lor peste mari si tari. Oameni cu o chemare speciala din partea lui Dumnezeu pentru propovaduirea Evangheliei in locuri la care cu 50 de ani in urma nimeni nu visa. Printre toate proiectele suportate de misiunea Genesis, misionarii au un loc special. Intrebarea care mi se pune mereu este:

Cine se ocupa de echiparea acestor misionari pentru a putea pleca sa duca Evanghelia pana la marginile lumii?

Primul raspuns pe care il am este Duhul Sfant, El se ocupa de ei în mod special pentru ca ei sunt dintre cei care au inteles bine mesajul din Fapte 2: “Voi veti primi o putere cand se va pogori Duhul Sfant peste voi, si-mi veti fi martori …” Uneori aceasta afirmatie starneste furie in inimile unora … Unii ii numesc pe acesti misionari oameni ciudati si pe buna dreptate, ei sunt ciudati fata de marea masa de crestini. Sa lasi pe tata, pe mama, casa pentru care ai muncit sa ti-o cumperi… Sa lasi biserica, locul de munca unde ai dus-o bine etc… si sa te duci … unde? Ei sunt oamenii care au pus bine in cantar aceste lucruri, dar talerul lor trage mai greu de partea cealalta: “EVANGHELIA”.

Al doilea raspuns este ca ei au ales sa puna deoparte cativa ani buni pentru a studia Cuvantul lui Dumnezeu intr-o scoala speciala, unde se pregatesc misionarii pentru a duce vestea buna a Evangheliei celor pierduti in pacat. Ei au inteles bine ca: “PENTRU SALVAREA UNUI SUFLET DIN GHEENA SE MERITA SA TE PREGATESTI SA POTI MERGE PANA LA MARGINILE LUMII”.

Despre acest Centru de instruire vreau sa impartasesc ceva cu voi, stimati crestini. Consider ca persoana cea mai pregatita in a raspunde unor intrebari este sora Ina Hrisca, directoarea CENTRULUI ROMÂN DE STUDII TRANSCULTURALE (CRST). Acesta este locul unde se pregatesc candidatii la misiune pentru lucrarea de raspandirea Evangheliei.

promovare-pitesti

Am fost bucuros sa pot intalni decanul acestei scoli, fratele Smalberger Gabriel si sotia lui Iulia, doi tineri in viata carora Dumnezeu a lucrat intr-un mod miraculos atunci cand credința lor a fost incercata puternic.
A fost o binecuvantare sa pot intalni directoarea acestui Centru, sora Ileana-INA Hrisca, care este in totalitate dedicata acestei slujiri din cadrul Centrului Roman de Studii Transculturale.

absolvire-crst

Iata un scurt interviu avut cu sora INA Hrisca, Directoarea CRST:

Sora Ina, am fost binecuvantat sa pot petrece un timp la Centrul Roman de Studii Transculturale.

I.H: Frate Utu, am fost priviligiati ca ati facut o prioritate din a ne vizita la scoala. Erau asa de multe alte proiecte carora le-ati fi putut da din timpul dumneavoastra. Insa, faptul ca ati ales intalnirea cu misionarii si apoi vizita la campusul scolii noastre, spune multe.

U.T: Cred ca eu sunt mai binecuvantat decat voi cei de la școala. Am auzit multe despre acest Centru dar acum am avut harul sa si vad ceea ce Dumnezeu face prin voi cei de aici. Ai putea sa ne spui de cat timp slujesti in acest Centru si daca intr-adevar te vezi la locul unde te vrea Dumnezeu?

I.H: Calatoria mea la CRST a inceput la 01 noiembrie 2007. Rolul pe care l-am avut la școala nu l-am anticipat, nu l-am ravnit si nici nu m-am simtit calificata pentru el. Singurul motiv pentru care am preluat aceasta responsabilitate a fost o chemare clara pe care Dumnezeu mi-a facut-o în mod autentic, de la bun inceput invitandu-ma sa fac aceasta lucrare pentru “o vreme”. Deci, pot sa va spun cu toată convingerea ca “aceasta vreme” am certitudinea ca sunt in locul in care ma vrea Dumnezeu. In viata fiecarui om sunt “anotipmuri”, asa ca atunci cand Dumnezeu va hotari o schimbare in viata mea, trag nadejde ca se va incheia frumos capitolul CRST si va începe un altul.

U.T: Care au fost circumstantele prin care Dumnezeu te-a pregatit pentru aceasta lucrare?

I.H: Asa cum am spus mai devreme, nu m-am simțit pregatita pentru aceasta lucrare. Am urmat studii universitare si postuniversitare la facultatea de “Stiinte ale Naturii” cu gand de a lucra ca biolog sau ecolog. Insa, Dumnezeu mi-a ‘taiat elanul carierei’ si imediat dupa anii de facultate m-a invitat sa merg pe un drum anevoios, dar pe care nu-l regret, pentru ca L-am cunoscut mult mai bine pe Domnul, iar El mi-a orchestrat un traseu inimaginabil. Astfel, in perioada 2002- 2004 am lucrat ca educator intr-o fundatie cu copiii strazii din Constanța, iar între 2004-2008 am lucrat ca secretara la Comunitatea Regionala Penticostala Constanta. In acest timp, pe langa cresterea spirituala pe care o aveam, Dumnezeu mi-a dat ocazia sa particip la multe conferinte de conducere, conferinte de misiune si chiar biroul in care am lucrat ca secretara era in cladirea in care se desfasurau atunci cursurile CRST-ului. Pregatirea a constat in renuntarea la propriile-mi vise si ambitii, umblarea cu Dumnezeu intr-o relatie vie si progresiva si disponibilitatea  ca “eu sa ma micsorez si El sa creasca!” Din cauza ca m-am simțit nepregatita, exista pericolul esecului timpuriu, dar atunci am zi ca dacă eu voi gresi, oamenii vor vorbi despre esecul meu 1-2 ani, dar apoi vor uita. Insa, m-am rugat ca Numele Domnului sa nu fie de rusine! Sigur, pregatirea s-a completat “la locul de munca”, prin participare in calatorii de misiune, prin asistarea la unele cursuri si printr-un program de masterat in “Missional Leadership” pe care l-am finalizat în 2014. Dar, inca mai am de invatat …

U.T:  Cati misionari au plecat în misiune de pe bancile CRST-ului?

I.H:  E greu de exprimat o statistică exacta, din cauza dinamicii vietii. La ora actuala, prin Agentia Penticostala de Misiune Externa (APME) avem 27 de absolventi ai programului de doi ani care sunt plecati in misiune in peste douazeci de tari; alti 14 misionari in strainatate au luat la CRST pachete modulare de cursuri, in mod speciala programul “Studiile Internationale de Islam din România” organizate exclusiv in cadrul scolii noastre. Apoi, o parte dintre absolvenți sunt misionari în Dobrogea – 17 absolventi lucreaza printre turcii din zona, iar peste 20 de absolvenți sunt implicati in plantarea de biserici din Dobrogea. Mai avem 3 absolventi plecati în misiune prin alte organizații decat (APME). Numarul se schimba periodic. Zilele trecute alti patru absolventi au fost acreditati pentru plecarea în misiune. Subliniez ca este foarte important ca in plecarea pe campul de misiune, absolventul sa fie acreditat de o agentie de misiune.

anul-ii-1Anul II

U.T: Actualmente cati studenti aveti la Centru?

I.H: Numarul tinerilor care sa se dedice cu viata intreaga pentru misiune nu este foarte mare. Programul scolii este de doi ani de zile. In medie avem cam 12 studenti in fiecare clasa. Am avut si opt studenti in clasa, am avut si 17. Anul acesta avem 11 studenti in anul I si 13 în anul II de studiu. Ce este interesant e ca in aceasta toamnă avem pentru prima data o clasa alcatuita doar din fete.

U.T: Sunteti bucurosi de rezultatele obtinute in urma acestor tineri plecati pana la marginile lumii?

I.H: Frate Utu, la aceasta intrebare nu pot raspunde altfel decat prin cuvintele apostolului Ioan care declara “Eu n-am bucurie mai mare decat sa aud despre copiii mei ca umbla in adevar,” (3 Ioan 4). Pentru mine absolventii sunt ceea ce erau tesalonicenii pentru Pavel, “Caci cine este, in adevar, nadejdea sau bucuria, sau cununa noastra de slava? Nu sunteti voi, inaintea Domnului nostru Isus Hristos la venirea Lui? Da, voi sunteți slava si bucuria noastra,” (1 Tesaloniceni 2:19-20). Cand te investesti in oameni simți ca vei sta înaintea Domnului cu acei oameni ca rod al alergarii tale pe pamant. Ma rog pentru absolventi, le citesc scrisorile de informare, pe unii ii mentorez in continuare, daruiesc pentru misiune, le ofer sprijin sa revina la CRST pentru anumite cursuri. Dar, recunosc ca una din dorintele pe care o am in inima este sa-mi daruiasca Domnul harul si posibilitatea financiara de a-i vizita pe toti absolventii mei pe campul de misiune – rand pe rand as vrea sa-i vizitez pe teren, sa vad lucrarile in care se investesc, sa ma rog pentru ei si ucenicii pe care i-au format, sa-i incurajez … trag nadejde ca Domnul va aduce acele vremuri!

U.T: Care sunt nevoile lor cele mai mari in perioada cat sunt la acest Centru?

I.H: Pe langa nevoile zilnice de operare a unui campus in care sunt doua clase de studenti, unde sunt cazate si hranite peste 25 de persoane, ne confruntam cu două problem majore.
Prima, este problema locurilor de cazare – campusul a devenit neincapator. In aceasta toamna am închiriat doua camere pentru a caza studentii care nu au mai avut loc la campus. Am simtit povara asta de trei ani, drept pentru care am ales sa facem un pas prin credinta si sa ne “largim cortul”. Am cumparat un apartament foarte deteriorat, dar cu o structura ideala pentru cazarea a 12 studenți. Am imprumutat $13,400 pentru a-l cumpara iar acum am vrea sa facem si renovarile necesare. Este o povara pe umerii mai, dar trag nadejde sa vad curand finalizat si acest proiect.dscn7871

O alta nevoie este de oameni in echipa. Lucrarea CRST s-a dezvoltat mult în ultimii sase ani, drept pentru care am angajat trei persoane in plus (inițial am avut doar bucatareasa si administratorul, apoi am angajat secretara, bibiotecara si decan academic). Acum am angajat la plata cu ora și o profesoara de limbă engleza, si mai avem nevoie si de un asistent pentru mine. Ei bine, ca sa largesc echipa in acest mod mi-a trebuit multa credinta, pentru ca cheltuielile salariale sunt mari, in ciuda faptului ca salariile sunt mici. Daca cineva ar dori sa investeasca in CRST, aici ar fi o mare nevoie.

U.T: Ce doriti sa transmiteti misiunii Genesis sau altor sponsori care sunt alaturi de Centrul Român de Studii Transculturale?

I.H: Misiunii Genesis transmit gandurile pa care apostolul Pavel le-a scris in 2 Corinteni 9:12, “Caci ajutorul dat de darurile acestea, nu numai ca acopera nevoile sfintilor, dar este si o pricina de multe multumiri catre Dumnezeu!” Deci, prin tot ceea ce ati semanat in lucrarea CRST de-a lungul anilor, ati smuls din gurile noastre multumiri la adresa lui Dumnezeu. Sponsorilor care considera sa daruiasca pentru lucrarea pe care Dumnezeu o face la CRST le transmit un mesaj izvorat tot din gura apostolului neamurilor: “Cel ce da samanta semanatorului si paine pentru hrana, va va da si va va inmulti si voua samanta de semanat si va face sa creasca roadele neprihanirii voastre. In chipul acesta veti fi imbogatiti in toate privintele pentru orice darnicie care prin noi va face sa se aduca multumiri lui Dumnezeu,” (2 Cor. 9:10-11).

Dumnezeu stie ca nu mi-e usor sa deschid subiectul despre nevoile financiare, insa, la finalul lunii august, Domnul a ales sa-mi vorbeasca printr-o ilustratie din devotionalul pe care-l citeam, ilustratie pe care o redau mai jos: „Cand vine vorba despre darnicie, distingem trei categorii de oameni: tipul cremene sau impietrit, tipul burete sau sugativa si tipul fagure de miere. Ca sa obtii ceva de la tipul cremene, trebuie sa dai cu barosul si s-ar putea sa primesti doar „scantei”. Ca sa obtii ceva de la tipul burete, trebuie sa-l storci si s-ar putea sa picure. Dar, ca sa obtii ceva de la tipul fagure de miere, trebuie doar sa te apropii si primesti, pentru ca pur si simplu da peste el, se revarsa!” In acelasi mod aleg sa ma apropii si eu de sponsori tip “figure de miere” si impreuna sa indulcim lucrarea grea din ogorul Evangheliei.

U.T: Care sunt cauzele pentru care ati vrea sa ne rugam impreuna cu voi?

I.H: Rugati-va pentru trezirea Romaniei: cat mai mulți tineri sa inteleaga valorile Imparatiei Cerurilor si sa doreasca sa meargă în misiune si sa fie parte la Marea trimitere; Pentru studentele de anul I: sa fie protejate, sa traiasca în sfintenie, si sa primeasca o temeinica echipare academica, practica si spirituala; Pentru studenții de anul II: sa fie deschisi la nevoia urgenta de pe campul de misiune si Dumnezeu sa le clarifice chemarea; sa le pregateasca banii necesari calatoriilor de misiune pe care va trebui sa le faca in diferite tari la inceputul anului viitor; Pentru musulmani: Isus Hristos sa lucreze cu semne si minuni intre ei, sa le deschida inima, sa li Se reveleze si sa le trimita cat mai multi misionari, chiar si dintre absolventii CRST; Pentru Apartamentul CRST: Domnul sa deschida zagazurile cerurilor si sa ne trimita fondurile necesare pentru plata imprumutului si pentru renovarile necesare; Pentru Echipa CRST: Domnul sa ne ofere sprijinul spiritual, fizic, emotional si financiar pentru a putea sluji cu daruire in aceasta scoala si sa pregatim cu excelenta lucratorii Marelui Seceris!

deschidere

U.T: Faptul ca suntem impreuna lucratori in aceasta lucrare se datoreaza numai harului lui Dumnezeu care misca inimile oamenilor si motivandu-i sa va poarte in rugaciune sau chiar financiar.
Sunteti un miracol al vremii acesteia pentru generatia aceasta pe care Dumnezeu cu adevarat si-a pus ochii si pe care vrea sa o schimbe tot mai mult.

Rezultatele se pot vedea acolo unde absolventii Centrului Roman de Studii Transculturale au ajuns sa duca Vestea Buna a Evangheliei. Va incurajam si dorim sa fim o voce prin care Dumnezeu sa cheme tot mai multi oameni sa se implice.

anul-i-pe-scena  Anul I

In incheiere dorim sa va punem la dispozitie un video clip privind lucarea lui Dumnezeu desfasurata prin acest Centru de Studii Transculturale.

Rev. Ilie U. Tomuta

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top
Scroll to Top